Ålands politiska status

Ålands politiska status grundar sig på internationella avtal och finländsk lag. Åland är ett självstyrt landskap i Finland och utgör en autonom region. Ögruppen är också en demilitariserad och neutraliserad zon.[1]

Rättslig och politisk ställning

Ålands särställning bygger på självstyrelse, hembygdsrätt och kulturella garantier. Den åländska befolkningen åtnjuter särskilda rättigheter enligt både nationell och internationell rätt.

Självstyrelse

Ålands självstyrelse fastställdes av Nationernas förbund 1921 och regleras i självstyrelselagen. Ålands lagting stiftar lagar inom bland annat utbildning, kultur och kommunalförvaltning, medan Ålands landskapsregering verkställer dem. Statliga uppgifter utanför den åländska behörigheten sköts av Statens ämbetsverk på Åland.

Hembygdsrätt

Utöver finskt medborgarskap har ålänningar ett regionalt medborgarskap, hembygdsrätt. Den krävs för att äga fast egendom eller bedriva näringsverksamhet på Åland och är central för att skydda ögruppens språkliga och kulturella särart.

Administrativ indelning

Landskapet Åland är en av Finlands 20 landskapsenheter men har en unik ställning genom självstyrelsen. För den lokala förvaltningen ansvarar 16 självständiga kommuner.

Språk och kultur

Åland är enspråkigt svenskt. Svenska språket och den åländska kulturen skyddas av Finlands grundlag och självstyrelselagen.

Internationell status

Ålands internationella status omfattar demilitarisering, neutralisering och särskilda ordningar inom utrikes‑ och EU‑politik.

Demilitarisering och neutralisering

Ögruppen är demilitariserad: militär personal får inte stationeras där och inga befästningar får byggas. Invånarna är befriade från värnplikt. Förbudet infördes i Parisfreden (1856) och bekräftades 1921 samt i flera bilaterala avtal med Sovjetunionen (1940, 1947, 1948) och Ryssland (1992).

Utrikespolitik och internationella avtal

Utrikespolitiken är en statlig uppgift. Om ett avtal rör områden som faller inom Ålands egen behörighet krävs dock Ålands lagtings godkännande för att det ska gälla på Åland.

Viktiga avtal

Åland i Europeiska unionen

I folkomröstningen 1994 röstade Åland ja till Finlands EU‑medlemskap. Ögruppen omfattas därför av EU‑lagstiftningen, men står utanför momsunionen, vilket möjliggör skattefri försäljning på färjor mellan Finland, Estland och Sverige.

Nordiskt samarbete

Åland deltar i det nordiska samarbetet på samma villkor som övriga självstyrda regioner.

Nordiska rådet och ministerrådet

Sedan 1970 är Åland medlem i Nordiska rådet. Delegationen utses av Ålands lagting och Ålands landskapsregering, som även deltar i Nordiska ministerrådet.

Se även

Referenser

Mall:Referenslista

Media som används på denna webbplats

Coat of arms of Åland.svg
På det blå fältet går en gyllene hart. På toppen av skölden är grevskapets krona.